Hoe jij een makkelijke duurzame bijdrage kan leveren

Met de huidige situatie rondom klimaatverandering en met name de opwarming van de aarde, is het belangrijk om allemaal een beetje extra te letten op jouw ecologische voetprint. Vaak kunnen kleine ingrepen al een impact hebben. In dit artikel zullen er dan ook verschillende tips voorbij komen. Tips hoe jij gemakkelijk duurzamer kan leven door kleine aanpassingen in je dagelijks leven aan te brengen.

Shop duurzaam

Een drastische verandering om duurzaam te leven zou zijn om zo min mogelijk te kopen. Echter, dit is natuurlijk niet heel realistisch. In plaats daarvan kun je wel duurzamere keuzes maken wat betreft je aankopen. Zo kun je je bijvoorbeeld focussen op duurzame merken. Vooral wat betreft kleding. De kledingindustrie is namelijk een erg vervuilende industrie. Focus je bij het shoppen de volgende keer dan ook eens op duurzame merken, koop kleding dat gemaakt is van biologisch katoen of dat duurzaam geproduceerd is. 

Wat betreft boodschappen kun je ook op duurzaamheid letten. Om te beginnen met de boodschappentas. Elke keer een plastic tasje kopen in de supermarkt is namelijk niet zo duurzaam. Investeer daarom liever eens in een goede boodschappentas! Als je al dat geld bij elkaar optelt wat je kwijt bent aan plastic tasjes, is een stevige boodschappentas namelijk relatief een stuk goedkoper! Om het een beetje leuker te maken, kun je er zelfs voor kiezen om jouw boodschappentas te personaliseren. Laat bijvoorbeeld je boodschappentas bedrukken! Zo kun jij geheel zelf bepalen hoe je tas eruit komt te zien! Wil je geen grote boodschappentas meenemen voor een kleine boodschap? Je kan canvastasjes ook heel goed gebruiken voor de boodschappen! En ook deze kun je heel leuk laten bedrukken. Neem dan ook eens een kijkje op bedrukken.nl 

Natuurlijk is het ook nog van belang wat je in die boodschappentas stopt. Probeer eens te minderen met vlees en vis. Niet elk gerecht heeft dit namelijk nodig! Er zijn daarnaast ook heerlijke vegetarische alternatieven die heel erg in de buurt komen van vlees of vis! 

Voor de rest van de boodschappen kun je eens letten op de biologische variant! 

Energie en water

In huis kun je verduurzamen en besparen tegelijk. Dat is niet alleen ideaal voor het milieu, maar ook voor je portemonnee! Probeer bijvoorbeeld eens wat korter te douchen. We vinden het allemaal wel eens lekker om nog eventjes na te genieten van de warme straal nadat we klaar zijn met onze routine. Dat is voor een keertje niet erg, maar probeer dit niet bij elke douchebeurt te doen. Daarnaast kun je ook eens gaan voor een koude douche! Bijvoorbeeld in de ochtend, wanneer je moeite hebt om wakker te worden. 

Qua energiebesparing zijn er wat basisstappen die je kunt ondernemen. Het klinkt vaak heel simpel, maar het is goed om er nog eens aan herinnerd te worden. Doe lampen en lichten uit wanneer je ze niet gebruikt en ga voor energiezuinige apparaten. Daarnaast kun je ook je kleding wat vaker aan de waslijn hangen in plaats van in de droger te doen. Dit scheelt best wat energie aan het eind van de maand!